Partnerstvo Šmartinka

Izgradnja Kristalne palače bo prvi uresničeni podvig v sklopu ambicioznega urbanističnega projekta Partnerstvo Šmartinka, ki ga vodi Mestna občina Ljubljana in bo temeljnega pomena za prihodnji razvoj širše okolice Kristalne palače.

Območje nadaljnjega razvoja Partnerstva Šmartinka (avtor: City studio, prostorsko načrtovanje, d.o.o., Ljubljana)

 

Gre za pomemben projekt javno-zasebnega partnerstva, v okviru katerega je bil razpisan mednarodni natečaj za urbanistično ureditev obsežnega območja Ljubljane med BTC Cityjem, Šmartinsko cesto in južno železniško progo. Ta 230.000 m² obsegajoča mestna lokacija, na katero neposredno meji Kristalna palača, bo z novo opredelitvijo povsem preoblikovana. Z njeno postopoma spremenjeno podobo in vsebino bosta mestno središče in BTC City še bolj povezana in bližje drug drugemu: mestno tkivo se bo iz središča podaljšalo v smeri proti BTC Cityju, hkrati pa bo ta svoje dejavnosti širil prosti mestnemu središču.

Po doslej izdelanih načrtih gre pričakovati, da bo v Ljubljani zrasla nova, presežna mestna četrt po vzoru newyorškega Manhattna, s poslovno-stanovanjsko pozidavo in izobraževalnimi centri, sredi katerih se bo raztezal prostoren park. In kot je videti, bo prostor prehitel čas!

Nove prostorske, urbane in arhitekturne rešitve, ustvarjanje modernih, prijetnih ambientov in privlačnih vsebin pa so tudi smernice prihodnjega razvoja BTC Cityja. Spričo naraščajočega poslovnega utripa je torej najbližji poslovni izziv postavitev hotela med Kolosejem in Bratislavsko cesto, ki bo še močneje uveljavil pomen in prepoznavnosti BTC Cityja kot poslovne in turistične destinacije.

Na podlagi mednarodnega javnega natečaja je bila izbrana rešitev urbanistične ureditve Partnerstvo Šmartinka avtorjev Schaefer Architects, Zürich, Švica (2008).